Ladekabel elbil
Her finner du riktig type ladekabel til ladestasjonen for enkel og sikker lading hjemme. I utvalget finner du Deltaco ladekabel av Type 2 med 1 eller 3 faser. Vi har også ladekabel med Schuko for sikker lading via vanlig stikkontakt. Her finner du vanlig tilbehør som oppbevaringsveske til ladekabelen og ulike typer veggfester for ladekontakter.Filtrere
Deltaco e-Charge holder for ladekontakt, type 2, vinklet
Beskytt din Type 2-ladekontakt med dette...Hvilken ladekabel trenger jeg til elbilens ladestasjon?
Avhengig av når elbilen er produsert må man kjøpe en ladekabel av Type 2 (62196-2 (IEC Type 2) eller Type 1 (SAE J1772 (IEC Type 1). Hvis elbilen er produsert i 2014 eller senere, vil du mest sannsynlig trenge en ladekabel av Type 2, da dette har vært EU-standarden for elbiler siden den gang. Det finnes imidlertid noen eldre asiatiske elbiler som har Type 1. Det første du må gjøre, er altså å sjekke hvilken type ladeuttak elbilen har og velge riktig ladekabel ut fra det. Du kjenner igjen en ladekontakt av Type 2 ved at den har 7 pinner. I tillegg til ladekabeltype bør du også tenke over hvor lang ladekabel du trenger til ladestasjonen hjemme. Det er først og fremst avstanden fra ladestasjonen til ladekontakten på elbilen som avgjør hvor lang den bør være. En lengre ladekabel gir større fleksibilitet hvis du skal lade flere steder. Men jo lengre ladekabelen er, desto dyrere er den. Den blir også tyngre å bære og krever mer plass i bilen eller garasjen.
Er det trygt å lade en elbil via en vanlig stikkontakt?
Å lade en elbil eller elhybrid i en vanlig stikkontakt bør aldri brukes som vanlig lademetode, men som et alternativ når det ikke finnes noen annen løsning. Hvis du skal lade via en stikkontakt, må du bruke en Schuko ladekabel av Type 2. Den bruker kun 1 fase ved lading, noe som betyr at strømmen kun overføres gjennom én leder (tråd). Det gjør at ladeeffekten blir lavere og at ladetiden blir lengre for ikke å risikere at stikkontakten skal bli overbelastet. DSB fraråder regelmessig lading i vanlige vegg- og motorvarmeruttak.
Er det forskjell på ladehastigheten til ulike typer ladekabler for ladestasjoner?
Den potensielle ladehastigheten bestemmes først og fremst av hvilken ombordlading elbilen eller elhybriden har kapasitet for. Ladekabelen kan enten overføre strømmen via 1 eller 3 faser. Se for deg hvilken forskjell det vil være når du fyller en bøtte med vann ved hjelp av tre hageslanger i stedet for én. Det går selvsagt raskere om du bruker tre slanger. Det samme gjelder for ladekabelen for elbilen. Hvis du bruker 3 faser, overføres strømmen gjennom tre ledere (tråder) i stedet for én i en ladekabel som har 1 fase, altså én leder (tråd). Hvis du vil lade raskere, er det med andre ord 3-fase som gjelder. Da kan du oppnå en ladeeffekt på 22 kW, mens en 1-fase bare kan oppnå en effekt på maks. 3,7 kW ved 16A, eller 7,4 kW ved 32A. 1-faset lading er vanligst hos ladbare hybrider. Rene elbiler har kapasitet for 3-faset lading, men kan også lades via 1-faset kabel.
Hvilke andre ting er det viktig å tenke på når man skal kjøpe ladekabel?
Et elbilbatteri fungerer best når det er 20–80 % ladet, akkurat som en mobil. Derfor bør man bare lade batteriet 100 % når det trengs. Du bør også unngå å tømme batteriet helt for strøm. Det kan påvirke både batteriets levetid og kapasitet hvis det skjer ofte. Også ladestasjoner med hurtiglading sliter mer på batteriet, så du bør derfor velge normal lading så ofte som mulig. En ladekabel som brukes ofte, utsettes for mye slitasje. Velg derfor en ladekabel med god kvalitet, selv om den er noe dyrere. Beskytt også kabelen mot smuss ved å ha den i en oppbevaringsveske og et veggfeste for ladekontakten.